profitshare

marți, 29 aprilie 2014

Bruiu (g. Braller)




Am ajuns la Bruiu conduși de dorința de a descoperi locul de origine al binecunoscutului altar, astăzi aflat în corul bisericii din Cisnădie. Zona este una absolut fantastică, liniștită, sălbatică. Poate chiar așa arăta și în secolul al XII-lea când unii coloniști sași au sosit aici. Deși documentele care menționează acest loc sunt mult mai târzii. Prima mențiune documentară, care dovedește existența Parohiei Bruiu, datează din anul 1337.
Biserica din Bruiu este o bazilică compusă din trei nave și este construită în perioada de trecere de la stilul romanic la stilul gotic, pe la anul 1295. Din bazilica veche se mai păstrează clopotnița, corpul bazilical și pereții laterali ai corului. Stâlpii dintre nave sunt dreptunghiulari iar arhivoltele semicirculare. Deasupra navelor nu se află urme de boltă.

 
De pe la anul 1495 datează fortificarea bisericii din Bruiu. Nava centrală primește o boltă cu nervuri stelate, care este executată după stilul gotic târziu. S-au înlăturat navele laterale din dreptul clopotniței. Corul primește o boltă cu nervuri stelate. Intrarea din curtea bisericii în cor cu arcadă semicirculară a fost astupată. Deasupra corului s-a ridicat un turn. Arcadele clopotniței au fost astupate. Portalul din vest și două intrări laterale ale clopotniței din navele laterale au fost astupate. În 1845 se adaugă la corul vechi un nou cor.
În anul 1900 s-au construit tribunele de deasupra navelor laterale și bolțile navei centrale primesc forma actuală. Turnul de deasupra corului a fost înlăturat. Acoperișul vechi al clopotniței a fost înlocuit cu un acoperiș din tablă de metal.
Altarul despre care vorbeam anterior datează din anul 1520. Amvonul, care are o inscripție, datează din 1667.
La fortificarea bisericii au fost construite două ziduri împrejmuitoare Ultimele renovări importante la biserica cetate din Bruiu au fost efectuate în anii 1931-1932. Totuși biserica este întreținută astăzi prin efortul aproape supraomenesc depus de curatorul acesteia, domnul Hermann. Entuziasmul acestuia este motorașul care ține în viață biserica și probabil comunitatea de aici care numără, după spusele dânsului, 8 etnici germani.

Mai multe fotografii pe: https://www.facebook.com/bisericifortificate.sasesti/media_set?set=a.726013754117138.1073741833.100001255612938&type=3

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu